Ο επιτυχημένος προπονητής των νέων του Αστέρα Τρίπολης, μίλησε στους "προπονητές της εξέδρας" , μετά το τελευταίο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου της ομάδας των νέων του Αστέρα Τρίπολης.
-Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το ποδόσφαιρο;
«Ξεκίνησα σαράντα χρόνια πριν να παίζω μπάλα στην Πορτογαλία στην ομάδα Γκιμαράες. Παρακολούθησα όλη την σχολή της ομάδας Γκιμαράες, μετά έγινα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και 17 χρονών ξεκίνησα να παίζω σε πολλές ομάδες. Πιο σημαντική ομάδα είναι η Γκιμαράες, που έπαιζα τρία χρόνια στο παλιό Κύπελλο UEFA. Μετά όταν ήμουν 29 χρονών ολοκλήρωσα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής και έγινα προπονητής. Είμαι περίπου 20 χρόνια προπονητής. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως προπονητής στην Πορτογαλία, σε ομάδες Α’ και Β’ Κατηγορίας Πορτογαλίας. Ανέβασα τρεις ομάδες από την Β’ Κατηγορία Πορτογαλίας στην Α’ Πορτογαλίας. Είχα σημαντικές διακρίσεις, μια φορά έχασα την έξοδο στο Europa League, για ένα βαθμό.
-Τι σας έφερε στην Τρίπολη και τον Αστέρα;
Πριν από τρία χρόνια ήρθα εδώ στον Αστέρα και στην Τρίπολη για να δημιουργήσω ένα πλάνο για νεαρά παιδιά, για να οργανώσω το ποδόσφαιρο του Αστέρα, για το μέλλον. Αυτή είναι η ζωή μου…
-Πότε ξεκίνησε η Ακαδημία και ποιος είναι ο στόχος της;
Τον πρώτο χρόνο που ήρθα εδώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να «διαβάσω» το ποδόσφαιρο της Ελλάδας, το παζλ των Ακαδημιών, των παικτών, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πέρσι το 2009 έκανα πλάνο 5 ετών για τις Ακαδημίες και η φιλοσοφία μας είναι τέσσερα πράγματα σημαντικά: Πρώτον να κάνουμε ομάδες παιδιών από παιδιά ηλικίας από 8 ετών μέχρι κάτω των 20 ετών. Δεύτερον να αναπτύξουμε ένα μοντέλο παιχνιδιού. Τρίτον, στα πέντε χρόνια να προωθούμε στην πρώτη ομάδα, το 20% των παικτών στην πρώτη ομάδα και αν μπορούμε να προωθήσουμε παίκτες στην Εθνική Ομάδα. Όλη αυτή η διαδικασία μετά από δύο χρόνια, από τα γκρουπ παικτών από 8 ετών μέχρι κάτω των 20 ετών, να κάνουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης παιχνιδιού, όπου οι ομάδες θα ξέρουν πώς να παίζουν, οι παίκτες θα γνωρίζουν τι να κάνουν, με τα παιδιά 8 χρονών έχουμε πλάνο για προπόνηση. Ο προπονητής ξέρει τι πρέπει να κάνει κάθε μέρα με τους παίκτες, τι δρόμους χρειάζομαι ή που να πάμε. Αυτά είναι σημαντικά.
-Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το έργο και την δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες;
Να δώσουμε παίκτες για πρώτη ομάδα, τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, αλλά σε 2-3 χρόνια θα προωθήσουμε 6-7 παίκτες στην πρώτη ομάδα και το τελευταίο, έχουμε ήδη επτά παίκτες ως βάση τώρα στην Εθνική Ομάδα. Τι μπορούμε να διαβάσουμε με το πλάνο αυτό; Το πλάνο είναι διάρκειας 5 χρόνων. Εμείς τώρα είμαστε στην αρχή, πρέπει ο Αστέρας με τους υπεύθυνους προπονητές, τώρα είμαι εγώ, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, ή ένας τεχνικός διευθυντής, πρέπει να ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Μετά προσθέτουμε το κομμάτι που αφορά την ποιότητα. Στα νεαρά παιδιά ηλικίας 20 ετών είναι σημαντικό να δουλέψουμε στο κομμάτι της ποιότητας. Αν το κάνουμε αυτό και σίγουρα το πλάνο μας , μας δώσει μια υποστήριξη οι κ.κ. Μπάκος-Καϋμενάκης, θα είναι φανταστικό, θα μπορούμε να κάνουμε όλη την δουλειά μας. Ο Αστέρας κάθε χρόνο ανεβαίνει υψηλότερα. Πάμε πολύ καλά, μας ξέρει όλη η Ελλάδα ότι είμαστε παράδειγμα,
-Είσαστε ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας στην Τρίπολη;
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από την δουλειά. Όλοι οι προπονητές που είμαστε εδώ και ο τεχνικός διευθυντής. Χρειάζεται οργάνωση. Όλοι εμείς είμαστε μια οικογένεια, έχουμε δρόμους, ξέρουμε που να πάμε, γι’ αυτό είναι η ζωή μας εδώ. Ξέρω χρειάζεται υπομονή, αλλά όλη η Ελλάδα βλέπει την δουλειά μας, ξέρει τι βήματα κάνει ο Αστέρας. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αλλά η ζωή μας δεν μπορεί να σταματά. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν τελειώνει η δουλειά μας. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Τώρα θα βάλουμε ποιότητα στην δουλειά μας, κάθε χρόνο με υπομονή. Σίγουρα και ο Αστέρας μετά από δύο-τρία χρόνια, θα έχει πάλι πολλούς παίκτες.
- Που δουλεύετε περισσότερο πάνω στους παίκτες; Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή και τους γονείς του, που ξεκινά από μικρή ηλικία για να μάθει τα μυστικά του ποδοσφαίρου;
Σε πρώτη φάση 8-12 ή 13 χρονών είναι πολύ σημαντικά για να μάθει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής τα μυστικά της μπάλας. Θα μάθει πως χρησιμοποιούμε την μπάλα, την τεχνική, ατομική τεχνική. Αυτά είναι σημαντικά. Μαθαίνει τι πρέπει να κάνει την μπάλα, να δίνει καλύτερες πάσες. Σιγά-σιγά θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση για να βάλουμε τα νέα παιδιά, ηλικίας 10,12,13 ετών για να παίξουν στους αγώνες. Τα παιδιά ηλικίας 11 ετών ανήκουν στο γκρουπ παιδιών ηλικίας 8-11 ετών (δύο ομάδες των οκτώ ατόμων). Στην συνέχεια εντάσσονται στις ομάδες έντεκα ατόμων. Εδώ χρειάζεται οργάνωση για όλα αυτά. Είναι βασικό για τα παιδιά να γνωρίζουν την τεχνική και μετά πάμε στην οργάνωση της τακτικής. Η τελευταία φάση αφορά όταν τα παιδιά μπαίνουν στο γκρουπ ηλικίας παιδιών κάτω των 20 ετών. Η δουλειά μας αφορά να βάλουμε τα παιδιά κοντά στην πρώτη ομάδα. Δεν είμαστε μακριά, δεν αναφέρομαι στο σύστημα ή τι κάνει η πρώτη ομάδα,.. Κάθε ομάδα έχει την δουλειά της που πρέπει να κάνει. Σίγουρα όπως υπάρχουν διαφορετικοί παίκτες, υπάρχουν αντίστοιχα διαφορετικές δουλειές. Αν όλα τα πράγματα πάνε σωστά, θα γίνουμε Μπαρτσελόνα. Βλέπουμε τι δουλειά κάνει η Μπαρτσελόνα αλλά δεν θα πάμε να αντιγράψουμε τον τρόπο λειτουργίας της Μπαρτσελόνα στις Ακαδημίες (06:45’’). Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Εμείς πρέπει να δούμε τι έχουμε εδώ μπροστά μας, τα χαρακτηριστικά κάθε ποδοσφαιριστή, τι παίκτες έχουμε, σε ποια πράγματα μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά. Σιγά-σιγά θα ανεβαίνουμε σε επίπεδο μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Όταν τα παιδιά γίνουν 20 ετών δεν θα είναι ακριβώς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά θα είναι κοντά στο να γίνουν επαγγελματίες. Πρέπει να κάνουν προπονήσεις κάθε μέρα και να είναι ήδη συγκεντρωμένοι και τι έχουν για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν μια μέρα και έχει ήδη γίνει πολλές φορές αυτό, ο νεαρός ποδοσφαιριστής ζητήσει να κάνει προπόνηση ή τι χρειάζεται να γίνει για να κάνει προπόνηση, πολλές φορές πάνε παιδιά από εμάς να κάνουν προπόνηση με την πρώτη ομάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν σωστά τι θέλει ο προπονητής, που ξέρει την δουλειά του. Ο προπονητής πάντα ξέρει και δεν έχει πρόβλημα, να έρθουν στις προπονήσεις παιδιά από τις Ακαδημίες. Ακολουθεί πίσω από την επαγγελματική ομάδα ένα σχολείο και όταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής κάνει προπόνηση με την πρώτη επαγγελματική ομάδα, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
- Για ποια παιδιά του Αστέρα είστε υπερήφανος όσο αφορά το έργο σας;
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με όλα τα παιδιά γιατί όταν έρχονται εδώ, ξέρουμε ότι δεν θα συναντήσουν κάποιο πρόβλημα σε περίπτωση που αποχωρήσουν από εδώ όταν γίνουν με το καλό επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πριν από ένα χρόνο όταν ο Αστέρας έφερε αυτούς τους παίκτες, είχε απευθυνθεί στο Πρωτάθλημα της Α’ Αρκαδίας δεν βρήκε ανάλογους ποδοσφαιριστές. Τώρα βλέπουμε ότι αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες ζητάνε παίκτες από τις Ακαδημίες του Αστέρα, από την Γ’ και Β’ Εθνική. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ακαδημίες του Αστέρα δέχθηκαν προτάσεις για νεαρούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από πέντε ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Εγώ πιστεύω, γιατί ακούω και ακούγεται και το διαβάζω από το Ίντερνετ, ότι όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει τι δουλειά γίνεται εδώ στην Τρίπολη, αλλά δεν μπορεί μόνο οι ξένες ομάδες, να βλέπουν ή να έχουν καταλάβει τι δουλειά γίνεται στην Τρίπολη. Δεν μπορούν να καταλάβουν, ένας ποδοσφαιριστής τώρα πήγε Γερμανία, ένας άλλος έχει πάει Ιταλία, άλλος πάει τώρα Ισπανία, άλλος στην Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας, άλλος στην Αγγλία. Όλα αυτά είναι σημαντικά για εμάς και είναι πολύ ευχαριστημένοι από εμάς γιατί βλέπουν τι κόσμος κινείται. Έχουν καταλάβει τι δουλειά γίνεται εδώ στις Ακαδημίες του Αστέρα. Είναι δουλειά και ίσως αύριο να μην κερδίσουμε από αυτό. Ίσως δεν βλέπουν την δουλειά μας, τώρα εμείς το ξέρουμε αυτό. Μετά όμως από χρόνια, σίγουρα όλοι θα έχουν καταλάβει.
-Σχολιάστε μας τον κανονισμό της UEFA που ζητά από τις ποδοσφαιρικές ομάδες να εντάσσουν στην πρώτη ομάδα νεαρούς ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες τους
Ξέρουμε ότι όλες οι ομάδες έχουν πολλούς ξένους.. Η UEFA θέλει να το σταματήσει αυτό που γίνεται γιατί θέλει να βελτιώσει την εθνικη ομάδα. Εδώ η Ελλάδα δεν τα πάει καθόλου καλά. Δεν είναι μακριά που, κάθε ομάδα χρειάζεται να χρησιμοποιεί σε κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση 8-10 παίκτες από την Ελλάδα. Εμάς δεν είναι δουλειά μας, η δουλειά μας είναι άλλη. Γιατί βλέπουμε και σιγά-σιγά όταν ένας ποδοσφαιριστής προχωράει στην καριέρα του, έχουμε παίκτες που φεύγουν έξω, πχ ο Μπακασέτας, είναι παιδιά ηλικίας 17-18 ετών. Μετά από 1-2 χρόνια τα παιδιά τώρα σίγουρα θα είναι σημαντικά για την ομάδα μας, που θα παίζουν βασικοί για την ομάδα μας. Έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές και στην πορεία θα έχουμε και άλλους, τώρα σε ένα μήνα θα πάνε άλλοι τρεις παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα για προπόνηση. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αυτό θα γίνει σταδιακά στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας κάποια χρόνια μετά. Ποιος δεν θέλει αυτό που ζητάει η UEFA; Σίγουρα κάποιοι θα χάσουν από αυτό. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι γιατί οι κ.κ Μπάκος και Καϋμενάκης κατάλαβαν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει.
. Έχοντας μια εμπειρία από διάφορα γήπεδα, πως αξιολογείτε τις γηπεδικές εγκαταστάσεις της ομάδας;
Όταν ήρθα εδώ ήταν ένα μόνο γήπεδο, ένα πολύ μικρό πλαστικό και μιλήσαμε με τους κ.κ. Μπάκο-Καϋμενάκη και τους είπα ότι χρειάζομαι άλλο ένα γήπεδο για την δουλειά μου, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Αλλιώς για μια ομάδα σαν τον Αστέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς εγκαταστάσεις για να δώσουμε ευκαιρίες ώστε να γίνει κάτι καλό. Αν έχουν οι Ακαδημίες καλύτερες εγκαταστάσεις για δουλειά, είναι σίγουρα καλό για τον Αστέρα. Τι να κάνουμε αν το γήπεδο είναι χάλια; Πολλές φορές όταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές πάνε από εκεί, βλέπουν πως είναι…Εγώ νομίζω δεν βλέπω που μπορούμε να παίζουμε; Ο Αστέρας έχει ποιότητα, γήπεδα για δουλειά με ποιότητα. Αυτά είναι σημαντικά, εμείς τα έχουμε όλα εδώ.
- Πόσο δύσκολο είναι οι νεαροί αθλητές να συνδυάσουν ποδόσφαιρο και διάβασμα στο σχολείο;
Αν ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει καλό πατέρα και εμείς δεν είμαστε οι πατεράδες των ποδοσφαιριστών, είναι εύκολο. Το πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα είναι πολλές φορές οι πατεράδες. Ο πατέρας πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα θέλει πρώτο το παιδί του. Πρώτα θα παίξει μπάλα και μετά θα πάει στο σχολείο. Από την εμπειρία μας ξέραμε….Δεν παίζουν όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές μπάλα στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό, στην Ρεάλ Μαδρίτης, δεν είναι εύκολο… Θα πάνε ένας, δύο, τρεις αν θα πάνε. Εμείς έχουμε φιλοσοφία και εδώ ο δάσκαλος εδώ στο γραφείο, ανά μήνα ζητά από τους παίκτες πράγματα που για εμάς είναι πολύ σημαντικά. Πολλές φορές για εμάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τι χρειάζεται για να πάει στο σχολείο. Το παιδί πρώτα χρειάζεται να πάει στο σχολείο και μετά θα έρθει για προπόνηση. Αν χάσει μια προπόνηση δεν έχει πρόβλημα. Θα παίξει την Κυριακή. Για εμάς δεν έχει πρόβλημα ο παίκτης αυτός. Εμείς θέλουμε όχι μόνο στις προπονήσεις τον παίκτη αλλά να γίνει άνθρωπος για μένα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικά, αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο. Το είχε από παλιά αυτό το πρόβλημα, τώρα δεν το έχει. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί όλοι διαβάζουμε, όλοι έχουμε παιδιά που θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο που δεν έχουμε εμείς κλπ. Μεταφέρουμε την αδυναμία μας στα παιδιά να περάσουν στο Πανεπιστήμιο. Για να πάει στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να πάει στην πόλη, δεν παίζει εδώ. Είμαστε περισσότερο ευχαριστημένοι αν το παιδί πάει στο Πανεπιστήμιο και παίζει μπάλα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί μιλάμε για νεαρά παιδιά.
-Τι χρειάζεται για να βελτιωθεί περισσότερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;
Αν μιλάμε για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τι πρέπει να δούμε τι οργάνωση έχουμε; Η οργάνωση εδώ στο ποδόσφαιρο είναι πολύ κακή. Δεν έχει πρωτάθλημα για παιδιά. Εντάξει δεν αναφέρομαι για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Τα παιδιά δεν συμμετέχουν σε αγώνες. Και στο Κ20 δεν έχει αγώνες. Μόνο 30 αγώνες τον χρόνο. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές προορίζονται για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν ο ποδοσφαιριστής είναι σημαντικός, είναι βασικός, δεχθεί μια κάρτα, είναι τραυματίας κλπ, παίζει 25 αγώνες τον χρόνο. Ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες, ο ποδοσφαιριστής αγωνίζεται τον μισό χρόνο, τον άλλο μισό χρόνο δεν αγωνίζεται. Είναι πολύ κακό. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι αγώνες για νεαρούς ποδοσφαιριστές και για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν δεν αλλάξει αυτό στην Ελλάδα, είτε είναι η SuperLeague, ή το Πρωτάθλημα Νέων, τι μπορούμε να κάνουμε;
-Ελλάδα-Πορτογαλία. Μια ποδοσφαιρική σύγκριση όσον αφορά τις Ακαδημίες…
Στην Ελλάδα είναι λίγες οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, στο γκρουπ νεαρών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ηλικίας 14 ετών είναι πολλοί οι αγώνες. Κάθε ομάδα έχει περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές. Τι ευκαιρίες μπορεί να δώσει στα νεαρά παιδιά; Είναι δύσκολο. Πολλές φορές είναι νεαροί ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ποιότητα. Είναι μεγάλο το γκρουπ, για να δουλέψουν σε λίγους αγώνες. Εδώ δεν δίνονται ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Φοβούνται να δώσουν ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Βλέπουμε ολόκληρη η Ευρώπη, οι ομάδες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ο προπονητής θα βάλει να αγωνιστεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής 18 χρονών, αν έχει ποιότητα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται, γιατί ακούμε 23 χρονών είναι ακόμα ταλέντο, είναι 20 χρονών; Είναι ακόμα ταλέντο. Ένας νεαρός ποδοσφαιριστής 18-19 χρονών δεν μπορεί να αγωνιστεί γιατί δεν έχει εμπειρία. Δεν μπορεί να αποκτήσει εμπειρία. Ακούμε πολλές φορές ότι ένας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, δεν μπορεί, δεν έχει ποιότητα. Εγώ το λέω πολλές φορές, είμαι Πορτογάλος ξέρω νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία, την Ισπανία, η Ελλάδα έχει πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές με ποιότητα. . Η οργάνωση στο ποδόσφαιρο χρειάζεται, να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν γιατί το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο, οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι για όλους. Δημιουργούμε ποδοσφαιριστές ανάλογα να μπορούμε να βγάζουμε κάποια χρήματα. Αλλιώς τι κάνουμε εδώ; Μόνο η Ελλάδα δεν το κάνει αυτό; Για παράδειγμα βλέπουμε τώρα, είχαμε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή , τον Παπαδόπουλο του ολυμπιακού, πέρσι, πρόπερσι που έπαιζε αντίπαλος στον Αστέρα . Καλός παίκτης.. Φέρνω ως παράδειγμα τον Πετρούση. Δεν είναι πολύ μακριά από τον Παπαδόπουλο, αλλά ο Παπαδόπουλος έφυγε γιατί δεν πολύ-έπαιζε εδώ. Τώρα ο Παπαδόπουλος, παίζει στον ημιτελικό του Champions League. .;
-Έχει ο Αστέρας αντίστοιχο Νίνη, όπως είχε αναδείξει ο Παναθηναϊκός επί Μουνιόθ;
Για την πρώτη ομάδα του Αστέρα; Δεν θέλω να μιλάω πολύ, αλλά μπορώ να βάλω ένα νεαρό ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί. Εδώ έχουμε ένα ποδοσφαιριστή με μέλλον. Είναι ο Φορτούνης και είναι έτοιμος. Ο Φορτούνης πήγε με την πρώτη ομάδα του Αστέρα και πέρσι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ έβαλε γκολάρα, στον επόμενο αγώνα δεν αγωνίστηκε. Στις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά. Τι δουλειά να κάνουμε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές ; Δεν πιστεύουν σε αυτούς; Εγώ στην ζωή μου τώρα, γνωρίζω παιδιά αντίστοιχα ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Λάτσιο, στην Μαγιόρκα, στην Σαλαμάνκα, Μπενφίκα, Πόρτο, στην Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας. Τώρα εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν με νεαρούς ποδοσφαιριστές;.
-Αν υποθέσουμε ότι ήσασταν πρώτος προπονητής σε μια επαγγελματική ομάδα και είχατε νεαρό ποιοτικό ποδοσφαιριστή, θα τον ξεκινάγατε βασικό στην εντεκάδα για να αγωνιστεί;
Όταν έβαλε το γκολ ο Φορτούνης στο ΟΑΚΑ κανένας δεν μίλησε την άλλη ημέρα στις εφημερίδες για ένα παιδί ηλικίας 17 χρονών. Κανένας. Μίλησαν για τ ο Μπλάνκο, που δεν αγωνίζοταν τρεις μήνες νωρίτερα και έβαλε ένα γκολ. Αυτά είναι σημαντικά. Δεν θα πάμε μπροστά. Όλοι μαζί, δεν είναι μόνο ο ποδοσφαιριστής, η ομάδα, ο προπονητής. Εμείς και οι εφημερίδες και η τηλεόραση, πρέπει να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Και αύριο θα έχει ποδόσφαιρο η Ελλάδα. Εδώ δεν έχουμε λεφτά και διαβάζουμε στην Ελλάδα, οι ομάδες που αγωνίζονται στην Β’ Εθνική Κατηγορία, δύσκολα πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές τους. Βλέπουμε στην Α’ Εθνική δύσκολα βρίσκουν τα λεφτά. Τι περιμένουν εδώ για να δοκιμάσουμε το ρίσκο με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές; Δεν καταλαβαίνω…
-Σας αρέσει η Τρίπολη; Σκέφτεστε ποτέ το ενδεχόμενο να φύγετε;
Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ στην Τρίπολη γιατί πρώτον βλέπω τους Τριπολιτσιώτες ως οικογένεια μου. Έχει κόσμο και είναι κόσμος που του αρέσει το θάρρος και η αλήθεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος δουλεύει. Εδώ στην Τρίπολη το βλέπω αυτό. Όταν περνάω από τον πεζόδρομο, από τις καφετέριες, και εγώ δεν τους γνωρίζω, με χαιρετάνε, μου δίνουν συγχαρητήρια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μου αρέσει πολύ- πολύ η Τρίπολη, οι Τριπολιτσιώτες. Έχω πολλούς φίλους εδώ, είναι σαν οικογένεια μου. Δεν ξέρω πότε θα φύγω, μπορεί να φύγω αύριο, μπορεί να περάσω εδώ όλη την ζωή μου. Νιώθω πάρα πολύ καλά. Σας αγαπάω πολύ. Αγαπάω πολύ την Τρίπολη και τους κατοίκους της. Θέλω να κάνω την δουλειά μου εδώ, δεν έχω τελειώσει ακόμα, αλλά ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι εύκολο. Μια μέρα μπορεί να μείνω εδώ, την άλλη ημέρα μπορεί να φύγω, αλλά αυτό που έχω στην καρδιά μου, είναι η Τρίπολη και οι Τριπολιτσιώτες.
-Θα αναλαμβάνατε ποτέ την πρώτη ομάδα του Αστέρα ως προπονητής;
Έχω τριάντα χρόνια στο ποδόσφαιρο. . Πήγα στην Πόρτο, στην Μπενφίκα, ως αντίπαλος με 50.000 κόσμο στις κερκίδες. Τώρα ο Αστέρας είναι μικρή ομάδα (γέλια). Στην Ελλάδα μόνο εδώ ασχολήθηκα επαγγελματικά με τις Ακαδημίες.
Ήμουν επαγγελματίας στην Α’ και Β’ Πορτογαλίας, σε ομάδες με πολύ κόσμο. Όταν ήρθα εδώ και έκανα κουβέντα για αυτό μου έκανε εντύπωση. Όταν ήμουν στην Πορτογαλία και ήμουν προπονητής με 50.000 κόσμο στις εξέδρες, και ήρθα εδώ και πήγα στον Ατρόμητο, στην Τρίπολη με 2.000 κόσμο τι να πω…(γέλια). Εγώ δεν είμαι εδώ στην Τρίπολη, στον Αστέρα δεν σκέφτομαι τίποτα τέτοιο. Θέλω να κάνω την δουλειά μου. Εμείς θα κάνουμε το πλάνο. Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά, Αν θέλω να πάω πάλι σε ομάδες από Πορτογαλία μπορώ να το κάνω αλλά τα χρόνια εδώ τα σέβομαι.. Στην Ελλάδα κάνω προπόνηση μόνο για τις Ακαδημίες. Αλλά αν με χρειάζονται οι κ.κ Μπάκος-Καϋμενάκης, γνωρίζουν καλά μπορώ να κάνω.
Οι "προπονητές της εξέδρας" ευχαριστούν τον Αρίσταρχο Κιλλιντζογιαννάκη, για την συνεργασία του στην απομαγνητοφώνηση.
Δείτε σε βίντεο τον Οράσιο να μιλά στην κάμερα των "προπονητών της εξέδρας":
-Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το ποδόσφαιρο;
«Ξεκίνησα σαράντα χρόνια πριν να παίζω μπάλα στην Πορτογαλία στην ομάδα Γκιμαράες. Παρακολούθησα όλη την σχολή της ομάδας Γκιμαράες, μετά έγινα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και 17 χρονών ξεκίνησα να παίζω σε πολλές ομάδες. Πιο σημαντική ομάδα είναι η Γκιμαράες, που έπαιζα τρία χρόνια στο παλιό Κύπελλο UEFA. Μετά όταν ήμουν 29 χρονών ολοκλήρωσα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής και έγινα προπονητής. Είμαι περίπου 20 χρόνια προπονητής. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως προπονητής στην Πορτογαλία, σε ομάδες Α’ και Β’ Κατηγορίας Πορτογαλίας. Ανέβασα τρεις ομάδες από την Β’ Κατηγορία Πορτογαλίας στην Α’ Πορτογαλίας. Είχα σημαντικές διακρίσεις, μια φορά έχασα την έξοδο στο Europa League, για ένα βαθμό.
-Τι σας έφερε στην Τρίπολη και τον Αστέρα;
Πριν από τρία χρόνια ήρθα εδώ στον Αστέρα και στην Τρίπολη για να δημιουργήσω ένα πλάνο για νεαρά παιδιά, για να οργανώσω το ποδόσφαιρο του Αστέρα, για το μέλλον. Αυτή είναι η ζωή μου…
-Πότε ξεκίνησε η Ακαδημία και ποιος είναι ο στόχος της;
Τον πρώτο χρόνο που ήρθα εδώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να «διαβάσω» το ποδόσφαιρο της Ελλάδας, το παζλ των Ακαδημιών, των παικτών, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πέρσι το 2009 έκανα πλάνο 5 ετών για τις Ακαδημίες και η φιλοσοφία μας είναι τέσσερα πράγματα σημαντικά: Πρώτον να κάνουμε ομάδες παιδιών από παιδιά ηλικίας από 8 ετών μέχρι κάτω των 20 ετών. Δεύτερον να αναπτύξουμε ένα μοντέλο παιχνιδιού. Τρίτον, στα πέντε χρόνια να προωθούμε στην πρώτη ομάδα, το 20% των παικτών στην πρώτη ομάδα και αν μπορούμε να προωθήσουμε παίκτες στην Εθνική Ομάδα. Όλη αυτή η διαδικασία μετά από δύο χρόνια, από τα γκρουπ παικτών από 8 ετών μέχρι κάτω των 20 ετών, να κάνουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης παιχνιδιού, όπου οι ομάδες θα ξέρουν πώς να παίζουν, οι παίκτες θα γνωρίζουν τι να κάνουν, με τα παιδιά 8 χρονών έχουμε πλάνο για προπόνηση. Ο προπονητής ξέρει τι πρέπει να κάνει κάθε μέρα με τους παίκτες, τι δρόμους χρειάζομαι ή που να πάμε. Αυτά είναι σημαντικά.
-Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το έργο και την δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες;
Να δώσουμε παίκτες για πρώτη ομάδα, τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, αλλά σε 2-3 χρόνια θα προωθήσουμε 6-7 παίκτες στην πρώτη ομάδα και το τελευταίο, έχουμε ήδη επτά παίκτες ως βάση τώρα στην Εθνική Ομάδα. Τι μπορούμε να διαβάσουμε με το πλάνο αυτό; Το πλάνο είναι διάρκειας 5 χρόνων. Εμείς τώρα είμαστε στην αρχή, πρέπει ο Αστέρας με τους υπεύθυνους προπονητές, τώρα είμαι εγώ, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, ή ένας τεχνικός διευθυντής, πρέπει να ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Μετά προσθέτουμε το κομμάτι που αφορά την ποιότητα. Στα νεαρά παιδιά ηλικίας 20 ετών είναι σημαντικό να δουλέψουμε στο κομμάτι της ποιότητας. Αν το κάνουμε αυτό και σίγουρα το πλάνο μας , μας δώσει μια υποστήριξη οι κ.κ. Μπάκος-Καϋμενάκης, θα είναι φανταστικό, θα μπορούμε να κάνουμε όλη την δουλειά μας. Ο Αστέρας κάθε χρόνο ανεβαίνει υψηλότερα. Πάμε πολύ καλά, μας ξέρει όλη η Ελλάδα ότι είμαστε παράδειγμα,
-Είσαστε ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας στην Τρίπολη;
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από την δουλειά. Όλοι οι προπονητές που είμαστε εδώ και ο τεχνικός διευθυντής. Χρειάζεται οργάνωση. Όλοι εμείς είμαστε μια οικογένεια, έχουμε δρόμους, ξέρουμε που να πάμε, γι’ αυτό είναι η ζωή μας εδώ. Ξέρω χρειάζεται υπομονή, αλλά όλη η Ελλάδα βλέπει την δουλειά μας, ξέρει τι βήματα κάνει ο Αστέρας. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αλλά η ζωή μας δεν μπορεί να σταματά. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν τελειώνει η δουλειά μας. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Τώρα θα βάλουμε ποιότητα στην δουλειά μας, κάθε χρόνο με υπομονή. Σίγουρα και ο Αστέρας μετά από δύο-τρία χρόνια, θα έχει πάλι πολλούς παίκτες.
- Που δουλεύετε περισσότερο πάνω στους παίκτες; Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή και τους γονείς του, που ξεκινά από μικρή ηλικία για να μάθει τα μυστικά του ποδοσφαίρου;
Σε πρώτη φάση 8-12 ή 13 χρονών είναι πολύ σημαντικά για να μάθει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής τα μυστικά της μπάλας. Θα μάθει πως χρησιμοποιούμε την μπάλα, την τεχνική, ατομική τεχνική. Αυτά είναι σημαντικά. Μαθαίνει τι πρέπει να κάνει την μπάλα, να δίνει καλύτερες πάσες. Σιγά-σιγά θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση για να βάλουμε τα νέα παιδιά, ηλικίας 10,12,13 ετών για να παίξουν στους αγώνες. Τα παιδιά ηλικίας 11 ετών ανήκουν στο γκρουπ παιδιών ηλικίας 8-11 ετών (δύο ομάδες των οκτώ ατόμων). Στην συνέχεια εντάσσονται στις ομάδες έντεκα ατόμων. Εδώ χρειάζεται οργάνωση για όλα αυτά. Είναι βασικό για τα παιδιά να γνωρίζουν την τεχνική και μετά πάμε στην οργάνωση της τακτικής. Η τελευταία φάση αφορά όταν τα παιδιά μπαίνουν στο γκρουπ ηλικίας παιδιών κάτω των 20 ετών. Η δουλειά μας αφορά να βάλουμε τα παιδιά κοντά στην πρώτη ομάδα. Δεν είμαστε μακριά, δεν αναφέρομαι στο σύστημα ή τι κάνει η πρώτη ομάδα,.. Κάθε ομάδα έχει την δουλειά της που πρέπει να κάνει. Σίγουρα όπως υπάρχουν διαφορετικοί παίκτες, υπάρχουν αντίστοιχα διαφορετικές δουλειές. Αν όλα τα πράγματα πάνε σωστά, θα γίνουμε Μπαρτσελόνα. Βλέπουμε τι δουλειά κάνει η Μπαρτσελόνα αλλά δεν θα πάμε να αντιγράψουμε τον τρόπο λειτουργίας της Μπαρτσελόνα στις Ακαδημίες (06:45’’). Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Εμείς πρέπει να δούμε τι έχουμε εδώ μπροστά μας, τα χαρακτηριστικά κάθε ποδοσφαιριστή, τι παίκτες έχουμε, σε ποια πράγματα μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά. Σιγά-σιγά θα ανεβαίνουμε σε επίπεδο μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Όταν τα παιδιά γίνουν 20 ετών δεν θα είναι ακριβώς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά θα είναι κοντά στο να γίνουν επαγγελματίες. Πρέπει να κάνουν προπονήσεις κάθε μέρα και να είναι ήδη συγκεντρωμένοι και τι έχουν για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν μια μέρα και έχει ήδη γίνει πολλές φορές αυτό, ο νεαρός ποδοσφαιριστής ζητήσει να κάνει προπόνηση ή τι χρειάζεται να γίνει για να κάνει προπόνηση, πολλές φορές πάνε παιδιά από εμάς να κάνουν προπόνηση με την πρώτη ομάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν σωστά τι θέλει ο προπονητής, που ξέρει την δουλειά του. Ο προπονητής πάντα ξέρει και δεν έχει πρόβλημα, να έρθουν στις προπονήσεις παιδιά από τις Ακαδημίες. Ακολουθεί πίσω από την επαγγελματική ομάδα ένα σχολείο και όταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής κάνει προπόνηση με την πρώτη επαγγελματική ομάδα, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
- Για ποια παιδιά του Αστέρα είστε υπερήφανος όσο αφορά το έργο σας;
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με όλα τα παιδιά γιατί όταν έρχονται εδώ, ξέρουμε ότι δεν θα συναντήσουν κάποιο πρόβλημα σε περίπτωση που αποχωρήσουν από εδώ όταν γίνουν με το καλό επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πριν από ένα χρόνο όταν ο Αστέρας έφερε αυτούς τους παίκτες, είχε απευθυνθεί στο Πρωτάθλημα της Α’ Αρκαδίας δεν βρήκε ανάλογους ποδοσφαιριστές. Τώρα βλέπουμε ότι αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες ζητάνε παίκτες από τις Ακαδημίες του Αστέρα, από την Γ’ και Β’ Εθνική. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ακαδημίες του Αστέρα δέχθηκαν προτάσεις για νεαρούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από πέντε ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Εγώ πιστεύω, γιατί ακούω και ακούγεται και το διαβάζω από το Ίντερνετ, ότι όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει τι δουλειά γίνεται εδώ στην Τρίπολη, αλλά δεν μπορεί μόνο οι ξένες ομάδες, να βλέπουν ή να έχουν καταλάβει τι δουλειά γίνεται στην Τρίπολη. Δεν μπορούν να καταλάβουν, ένας ποδοσφαιριστής τώρα πήγε Γερμανία, ένας άλλος έχει πάει Ιταλία, άλλος πάει τώρα Ισπανία, άλλος στην Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας, άλλος στην Αγγλία. Όλα αυτά είναι σημαντικά για εμάς και είναι πολύ ευχαριστημένοι από εμάς γιατί βλέπουν τι κόσμος κινείται. Έχουν καταλάβει τι δουλειά γίνεται εδώ στις Ακαδημίες του Αστέρα. Είναι δουλειά και ίσως αύριο να μην κερδίσουμε από αυτό. Ίσως δεν βλέπουν την δουλειά μας, τώρα εμείς το ξέρουμε αυτό. Μετά όμως από χρόνια, σίγουρα όλοι θα έχουν καταλάβει.
-Σχολιάστε μας τον κανονισμό της UEFA που ζητά από τις ποδοσφαιρικές ομάδες να εντάσσουν στην πρώτη ομάδα νεαρούς ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες τους
Ξέρουμε ότι όλες οι ομάδες έχουν πολλούς ξένους.. Η UEFA θέλει να το σταματήσει αυτό που γίνεται γιατί θέλει να βελτιώσει την εθνικη ομάδα. Εδώ η Ελλάδα δεν τα πάει καθόλου καλά. Δεν είναι μακριά που, κάθε ομάδα χρειάζεται να χρησιμοποιεί σε κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση 8-10 παίκτες από την Ελλάδα. Εμάς δεν είναι δουλειά μας, η δουλειά μας είναι άλλη. Γιατί βλέπουμε και σιγά-σιγά όταν ένας ποδοσφαιριστής προχωράει στην καριέρα του, έχουμε παίκτες που φεύγουν έξω, πχ ο Μπακασέτας, είναι παιδιά ηλικίας 17-18 ετών. Μετά από 1-2 χρόνια τα παιδιά τώρα σίγουρα θα είναι σημαντικά για την ομάδα μας, που θα παίζουν βασικοί για την ομάδα μας. Έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές και στην πορεία θα έχουμε και άλλους, τώρα σε ένα μήνα θα πάνε άλλοι τρεις παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα για προπόνηση. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αυτό θα γίνει σταδιακά στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας κάποια χρόνια μετά. Ποιος δεν θέλει αυτό που ζητάει η UEFA; Σίγουρα κάποιοι θα χάσουν από αυτό. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι γιατί οι κ.κ Μπάκος και Καϋμενάκης κατάλαβαν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει.
. Έχοντας μια εμπειρία από διάφορα γήπεδα, πως αξιολογείτε τις γηπεδικές εγκαταστάσεις της ομάδας;
Όταν ήρθα εδώ ήταν ένα μόνο γήπεδο, ένα πολύ μικρό πλαστικό και μιλήσαμε με τους κ.κ. Μπάκο-Καϋμενάκη και τους είπα ότι χρειάζομαι άλλο ένα γήπεδο για την δουλειά μου, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Αλλιώς για μια ομάδα σαν τον Αστέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς εγκαταστάσεις για να δώσουμε ευκαιρίες ώστε να γίνει κάτι καλό. Αν έχουν οι Ακαδημίες καλύτερες εγκαταστάσεις για δουλειά, είναι σίγουρα καλό για τον Αστέρα. Τι να κάνουμε αν το γήπεδο είναι χάλια; Πολλές φορές όταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές πάνε από εκεί, βλέπουν πως είναι…Εγώ νομίζω δεν βλέπω που μπορούμε να παίζουμε; Ο Αστέρας έχει ποιότητα, γήπεδα για δουλειά με ποιότητα. Αυτά είναι σημαντικά, εμείς τα έχουμε όλα εδώ.
- Πόσο δύσκολο είναι οι νεαροί αθλητές να συνδυάσουν ποδόσφαιρο και διάβασμα στο σχολείο;
Αν ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει καλό πατέρα και εμείς δεν είμαστε οι πατεράδες των ποδοσφαιριστών, είναι εύκολο. Το πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα είναι πολλές φορές οι πατεράδες. Ο πατέρας πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα θέλει πρώτο το παιδί του. Πρώτα θα παίξει μπάλα και μετά θα πάει στο σχολείο. Από την εμπειρία μας ξέραμε….Δεν παίζουν όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές μπάλα στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό, στην Ρεάλ Μαδρίτης, δεν είναι εύκολο… Θα πάνε ένας, δύο, τρεις αν θα πάνε. Εμείς έχουμε φιλοσοφία και εδώ ο δάσκαλος εδώ στο γραφείο, ανά μήνα ζητά από τους παίκτες πράγματα που για εμάς είναι πολύ σημαντικά. Πολλές φορές για εμάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τι χρειάζεται για να πάει στο σχολείο. Το παιδί πρώτα χρειάζεται να πάει στο σχολείο και μετά θα έρθει για προπόνηση. Αν χάσει μια προπόνηση δεν έχει πρόβλημα. Θα παίξει την Κυριακή. Για εμάς δεν έχει πρόβλημα ο παίκτης αυτός. Εμείς θέλουμε όχι μόνο στις προπονήσεις τον παίκτη αλλά να γίνει άνθρωπος για μένα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικά, αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο. Το είχε από παλιά αυτό το πρόβλημα, τώρα δεν το έχει. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί όλοι διαβάζουμε, όλοι έχουμε παιδιά που θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο που δεν έχουμε εμείς κλπ. Μεταφέρουμε την αδυναμία μας στα παιδιά να περάσουν στο Πανεπιστήμιο. Για να πάει στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να πάει στην πόλη, δεν παίζει εδώ. Είμαστε περισσότερο ευχαριστημένοι αν το παιδί πάει στο Πανεπιστήμιο και παίζει μπάλα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί μιλάμε για νεαρά παιδιά.
-Τι χρειάζεται για να βελτιωθεί περισσότερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;
Αν μιλάμε για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τι πρέπει να δούμε τι οργάνωση έχουμε; Η οργάνωση εδώ στο ποδόσφαιρο είναι πολύ κακή. Δεν έχει πρωτάθλημα για παιδιά. Εντάξει δεν αναφέρομαι για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Τα παιδιά δεν συμμετέχουν σε αγώνες. Και στο Κ20 δεν έχει αγώνες. Μόνο 30 αγώνες τον χρόνο. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές προορίζονται για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν ο ποδοσφαιριστής είναι σημαντικός, είναι βασικός, δεχθεί μια κάρτα, είναι τραυματίας κλπ, παίζει 25 αγώνες τον χρόνο. Ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες, ο ποδοσφαιριστής αγωνίζεται τον μισό χρόνο, τον άλλο μισό χρόνο δεν αγωνίζεται. Είναι πολύ κακό. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι αγώνες για νεαρούς ποδοσφαιριστές και για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αν δεν αλλάξει αυτό στην Ελλάδα, είτε είναι η SuperLeague, ή το Πρωτάθλημα Νέων, τι μπορούμε να κάνουμε;
-Ελλάδα-Πορτογαλία. Μια ποδοσφαιρική σύγκριση όσον αφορά τις Ακαδημίες…
Στην Ελλάδα είναι λίγες οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, στο γκρουπ νεαρών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ηλικίας 14 ετών είναι πολλοί οι αγώνες. Κάθε ομάδα έχει περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές. Τι ευκαιρίες μπορεί να δώσει στα νεαρά παιδιά; Είναι δύσκολο. Πολλές φορές είναι νεαροί ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ποιότητα. Είναι μεγάλο το γκρουπ, για να δουλέψουν σε λίγους αγώνες. Εδώ δεν δίνονται ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Φοβούνται να δώσουν ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Βλέπουμε ολόκληρη η Ευρώπη, οι ομάδες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ο προπονητής θα βάλει να αγωνιστεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής 18 χρονών, αν έχει ποιότητα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται, γιατί ακούμε 23 χρονών είναι ακόμα ταλέντο, είναι 20 χρονών; Είναι ακόμα ταλέντο. Ένας νεαρός ποδοσφαιριστής 18-19 χρονών δεν μπορεί να αγωνιστεί γιατί δεν έχει εμπειρία. Δεν μπορεί να αποκτήσει εμπειρία. Ακούμε πολλές φορές ότι ένας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, δεν μπορεί, δεν έχει ποιότητα. Εγώ το λέω πολλές φορές, είμαι Πορτογάλος ξέρω νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία, την Ισπανία, η Ελλάδα έχει πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές με ποιότητα. . Η οργάνωση στο ποδόσφαιρο χρειάζεται, να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν γιατί το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο, οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι για όλους. Δημιουργούμε ποδοσφαιριστές ανάλογα να μπορούμε να βγάζουμε κάποια χρήματα. Αλλιώς τι κάνουμε εδώ; Μόνο η Ελλάδα δεν το κάνει αυτό; Για παράδειγμα βλέπουμε τώρα, είχαμε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή , τον Παπαδόπουλο του ολυμπιακού, πέρσι, πρόπερσι που έπαιζε αντίπαλος στον Αστέρα . Καλός παίκτης.. Φέρνω ως παράδειγμα τον Πετρούση. Δεν είναι πολύ μακριά από τον Παπαδόπουλο, αλλά ο Παπαδόπουλος έφυγε γιατί δεν πολύ-έπαιζε εδώ. Τώρα ο Παπαδόπουλος, παίζει στον ημιτελικό του Champions League. .;
-Έχει ο Αστέρας αντίστοιχο Νίνη, όπως είχε αναδείξει ο Παναθηναϊκός επί Μουνιόθ;
Για την πρώτη ομάδα του Αστέρα; Δεν θέλω να μιλάω πολύ, αλλά μπορώ να βάλω ένα νεαρό ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί. Εδώ έχουμε ένα ποδοσφαιριστή με μέλλον. Είναι ο Φορτούνης και είναι έτοιμος. Ο Φορτούνης πήγε με την πρώτη ομάδα του Αστέρα και πέρσι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ έβαλε γκολάρα, στον επόμενο αγώνα δεν αγωνίστηκε. Στις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά. Τι δουλειά να κάνουμε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές ; Δεν πιστεύουν σε αυτούς; Εγώ στην ζωή μου τώρα, γνωρίζω παιδιά αντίστοιχα ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Λάτσιο, στην Μαγιόρκα, στην Σαλαμάνκα, Μπενφίκα, Πόρτο, στην Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας. Τώρα εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν με νεαρούς ποδοσφαιριστές;.
-Αν υποθέσουμε ότι ήσασταν πρώτος προπονητής σε μια επαγγελματική ομάδα και είχατε νεαρό ποιοτικό ποδοσφαιριστή, θα τον ξεκινάγατε βασικό στην εντεκάδα για να αγωνιστεί;
Όταν έβαλε το γκολ ο Φορτούνης στο ΟΑΚΑ κανένας δεν μίλησε την άλλη ημέρα στις εφημερίδες για ένα παιδί ηλικίας 17 χρονών. Κανένας. Μίλησαν για τ ο Μπλάνκο, που δεν αγωνίζοταν τρεις μήνες νωρίτερα και έβαλε ένα γκολ. Αυτά είναι σημαντικά. Δεν θα πάμε μπροστά. Όλοι μαζί, δεν είναι μόνο ο ποδοσφαιριστής, η ομάδα, ο προπονητής. Εμείς και οι εφημερίδες και η τηλεόραση, πρέπει να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Και αύριο θα έχει ποδόσφαιρο η Ελλάδα. Εδώ δεν έχουμε λεφτά και διαβάζουμε στην Ελλάδα, οι ομάδες που αγωνίζονται στην Β’ Εθνική Κατηγορία, δύσκολα πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές τους. Βλέπουμε στην Α’ Εθνική δύσκολα βρίσκουν τα λεφτά. Τι περιμένουν εδώ για να δοκιμάσουμε το ρίσκο με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές; Δεν καταλαβαίνω…
-Σας αρέσει η Τρίπολη; Σκέφτεστε ποτέ το ενδεχόμενο να φύγετε;
Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ στην Τρίπολη γιατί πρώτον βλέπω τους Τριπολιτσιώτες ως οικογένεια μου. Έχει κόσμο και είναι κόσμος που του αρέσει το θάρρος και η αλήθεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος δουλεύει. Εδώ στην Τρίπολη το βλέπω αυτό. Όταν περνάω από τον πεζόδρομο, από τις καφετέριες, και εγώ δεν τους γνωρίζω, με χαιρετάνε, μου δίνουν συγχαρητήρια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μου αρέσει πολύ- πολύ η Τρίπολη, οι Τριπολιτσιώτες. Έχω πολλούς φίλους εδώ, είναι σαν οικογένεια μου. Δεν ξέρω πότε θα φύγω, μπορεί να φύγω αύριο, μπορεί να περάσω εδώ όλη την ζωή μου. Νιώθω πάρα πολύ καλά. Σας αγαπάω πολύ. Αγαπάω πολύ την Τρίπολη και τους κατοίκους της. Θέλω να κάνω την δουλειά μου εδώ, δεν έχω τελειώσει ακόμα, αλλά ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι εύκολο. Μια μέρα μπορεί να μείνω εδώ, την άλλη ημέρα μπορεί να φύγω, αλλά αυτό που έχω στην καρδιά μου, είναι η Τρίπολη και οι Τριπολιτσιώτες.
-Θα αναλαμβάνατε ποτέ την πρώτη ομάδα του Αστέρα ως προπονητής;
Έχω τριάντα χρόνια στο ποδόσφαιρο. . Πήγα στην Πόρτο, στην Μπενφίκα, ως αντίπαλος με 50.000 κόσμο στις κερκίδες. Τώρα ο Αστέρας είναι μικρή ομάδα (γέλια). Στην Ελλάδα μόνο εδώ ασχολήθηκα επαγγελματικά με τις Ακαδημίες.
Ήμουν επαγγελματίας στην Α’ και Β’ Πορτογαλίας, σε ομάδες με πολύ κόσμο. Όταν ήρθα εδώ και έκανα κουβέντα για αυτό μου έκανε εντύπωση. Όταν ήμουν στην Πορτογαλία και ήμουν προπονητής με 50.000 κόσμο στις εξέδρες, και ήρθα εδώ και πήγα στον Ατρόμητο, στην Τρίπολη με 2.000 κόσμο τι να πω…(γέλια). Εγώ δεν είμαι εδώ στην Τρίπολη, στον Αστέρα δεν σκέφτομαι τίποτα τέτοιο. Θέλω να κάνω την δουλειά μου. Εμείς θα κάνουμε το πλάνο. Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά, Αν θέλω να πάω πάλι σε ομάδες από Πορτογαλία μπορώ να το κάνω αλλά τα χρόνια εδώ τα σέβομαι.. Στην Ελλάδα κάνω προπόνηση μόνο για τις Ακαδημίες. Αλλά αν με χρειάζονται οι κ.κ Μπάκος-Καϋμενάκης, γνωρίζουν καλά μπορώ να κάνω.
Οι "προπονητές της εξέδρας" ευχαριστούν τον Αρίσταρχο Κιλλιντζογιαννάκη, για την συνεργασία του στην απομαγνητοφώνηση.
Δείτε σε βίντεο τον Οράσιο να μιλά στην κάμερα των "προπονητών της εξέδρας":
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου